23 ויטראז' STAINED GLASS
23 ויטראז' STAINED GLASS
לכבוד החג הכי שמח - סוכות, שבו אנו המעצבות - נוטלות או לפחות חולמות לעצב ולקשט את הסוכה מעבר לקישוטים המתוקים המגיעים מהגנים ובתי הספר. זה הזמן לקבל קצת השראה ולתפוס כמה שעות של יצירה כדי העיצובים שלנו ישתתפו בחגיגה המסורתית של נוי סוכה והסוכה שלנו תיהיה עדות ליכולת שלנו כמעצבות על כמובן :)
נוי סוכה
"מצוה לתלות נוי סוכה בסוכה, וראוי לתלות בה פירות חשובים" (משנה ברורה סימן תרל"ח)
"ויש ליפות הסוכה ולהנאותה בכלים ומצעות נאים כפי כוחו של האדם" (קצוש"ע סימן קל"ד סעיף א')
פרויקט הסוכות לאדריכלים
זה הזמן לספר על תערוכת עיצוב סוכות בינלאומית שסחפה 78 אדריכלים מ- 14 מדינות. הסוכות המעוצבות הוצבו בפארק הקפיטול בדטרויט. והן נבנו מחומרים קריאייטיבים במיוחד: ארגזי ירקות לבנים ממוחזרים, דיקטים צבועים, בדים, ונעשו בהשראת פירות, גופי תאורה ועוד.
(כמובן שאין בהבאת האייטם הזה 'היתר' לשימוש בסוכה שאינה עשויה בהידור וע"פ ההלכה)
מהו ויטראז'?
אז כדי לקבל השראה ואמביציה ליצור משהו שיכבד אותנו, מצטלם טוב, ועושה שמח בסוכה, נצלול לכמה מהאמנויות המרשימות והעתיקות יומין שהגיעו מהעולם הגלובלי והשתרשו באמנות היהודית כאשר הם נהנים מאדפטציה לסמלים יהודיים.
והפעם האמנות המסורתית ויטראז' – Stained Glass
הויטראז' נולד במאה ה־12 באירופה. אמנות הויטראז' הפכה למרכיב עיצובי חשוב באדריכלות העתיקה, בעיקר בסגנון הגותי. חלונות ויטראז' משמשים במבנים ציבוריים כמו ספריות, מבני ממשל ובבתים פרטיים המעוצבים בסגנון עתיק.
מקור המונח במילה הלטינית "vitrum" – זכוכית וככל הנראה הוא הגיע לעברית המודרנית דרך השפה הרוסית, ששאלה אותו מן הצרפתית. הויטראז' מכונה בעברית גם זכוכית צבעונית, והאקדמיה ללשון העברית קבעה את המונח חַלּוֹן מַסְכִּית, על פי המילה המקראית "מַשְׂכִּית" שמשמעותה ככל הנראה "קישוט" או "ציור".
ויטראז' (Stained Glass), או בשמו המדויק יותר ויטראי, הוא צירוף של זכוכיות שונות וחיבורן באמצעות חומר אחר, כמו נחושת, עופרת, בטון וכדומה. העיבוד שלהן יוצר לוח אחד שלם. בשיטת הויטראז' מחברים זכוכיות צבעוניות לחלון שלם, צבעוני ומרהיב ויש אמני ויטראז' שיוצרים חלונות ויטראז' עם ציורים של ממש.
ויטראז'ים מפורסמים בישראל
במהלך השנים התפתחו אינסוף ויטראז'ים שאימצו את הטכניקה כדי לייצר אומנות יהודית, בישראל מוצגים מספר לא מבוטל של ויטראז'ים מדהימים, המפורסמים שבהם:
חלונות ארדון
יצירתו של מרדכי ארדון 'חזון ישעיהו', המוכרת יותר כ'חלונות ארדון', היא יצירה מונומנטלית הכוללת חלונות זכוכית צבעוניים המעטרים את קיר המבואה בספריה הלאומית בקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם בירושלים.
חלונות ויטראז' בבית הכנסת הגדול ביושלים
חלונות שאגאל
הויטראז' היהודי המפורסם ביותר הוא כמובן חלונות שאגאל. זוהי גם יצירה המפורסמת ביותר של האמן מרק שאגאל שנוצרה ב- 1962.
זוהי סדרה של 12 חלונות ויטראז' אמנותי הקבועים בבית הכנסת של בית החולים האוניברסיטאי 'הדסה עין כרם' בירושלים. החלונות מייצגים את 12 השבטים, חלון לכל שבט כאשר כל הביטוי האמנותי נעשה בעזרת פרחים ובעלי חיים ללא שימוש בדמויות, כפי שמקובל במסורת היהודית.
סדרת בולי חלונות שאגאל
בשנת 1973 הנפיק דואר ישראל סדרת בולים המתארים את שנים עשר החלונות. כל אחד משנים עשר הבולים מתאר את אחד החלונות, וכולם הונפקו בערך אחיד של לירה ישראלית אחת.
ארגזי אור
בשנת 1955 עוצבו סט של שמונה לוחות ויטראז' מותקנים על ארגזי אור. הם היו מוצגים בבית הכנסת המאוחד של קרדיף בסינקוד (Cardiff United Synagogue) והועברו לבית הכנסת ברנדריט, שנהרס במלחמת העולם השניה.
כיום הם מוצגים באוניברסיטת ווילס בבריטניה במתחם הפסטיבלים היהודיים.
ויטראז' יצירתי
הויטראז'ים המסורתיים כבודם במקומם והם בדרך כלל נלווים לאדריכלות מרשימה ומכובדת. עם השנים התפתחו עשרות טרנדים ליצירת ויטראז' שונה שמשתמשת בעקרונות הויטראז' המסורתי, ויוצרות מוטציות חדשות של ויטראז'ים קלילים יותר אולי אומנותיים פחות אך בטוח נגישים יותר.
הנה כמה דוגמאות מדהימות שיכולות להוות עבורינו כר נרחב לדימיון והשראה.
יצירות האומנות הכפריות והצבעוניות האלה שנראות מרהיבות בכל גינה, במיוחד כשהשמש זורחת או שוקעת, והאור מקרין בצבעים השונים תוך כדי תנועה, יוצרות יצירות מעולות לא פחות גם בתוך הבית, במיוחד כאשר הן ממוקמות במקום בו האור יכול לזרוח דרכם, הן נראות כמו מומנטים מעץ כאשר הויטראז' הופך אותם לעמוקים ויחודיים.
היצירות הללו נוצרו ע"י: בריאן טרודו בנו של האמנית האימפרסיוניסטית 'הקורני ושתי'. הוא ירש את העין האומנותית שלה, ויוצר פסלי עץ כתחביב כבר למעלה מ-20 שנה. לפני כמה שנים, החליט לשלב את אהבתו לפיסול בעץ עם ויטראז'.
ויטראז' מודרני
האמן Tom Fruin הוא פסל אמריקאי מודרני, מיצגי הויטראז' שלו בהשראת 'מונדריאן' מוצגים על גגות רבים ברחבי ניו יורק, פראג, וינה, קופנהגן ועוד.
הבולט מבינהם (היה נמצא כשנה) בקו הרקיע המפורסם והמדהים של ניו-יורק – מגדל מים מרהיב ביופיו עשוי מזכוכית עם ויטראז' מודרני בסגנון 'פיט מונדריאן'. מדובר בפסל מונומנטלי, המורכב משלדת פלדה אליה מוצמדות חתיכות של פרספקס צבעוני. הפסל עומד על גבי פלטפורמה גבוהה כך שישתלב עם קו הרקיע של ברוקלין.
עיצוב בארבעה מימדים
ניתן להבחין בארבעה מרכיבים עיקריים היוצרים את הויטראז': חומר (זכוכית), צבע, צורה, ותאורה.
הויטראז' משתמש באור באופן שהוא יוצר אור, חושך, וצללים מאד דרמטיים שנוצרים בעקבות המשחק בין מיעוט החומר האטום לעומת החומר השקוף בתוספת הצבעוניות הדרמטית.
מימד התאורה – מבט עומק
האור נברא ביום הראשון הוא הבריאה הראשונה וממנה התחיל הקב"ה לעצב את העולם, אין אלמנט שנותן אפקט לעולם העיצוב יותר מהתאורה. כאשר מייצרים ויטראז' מסורתי, יצירתי או מודרני, תמיד חשוב להבין מהיכן מגיעים קרני האור, להיכן הם יקרינו ומה התוצאה שתתקבל. האור הנופל (הצל) הופכים להיות חלק אינטגרלי מהמייצג כולו וצריכים להלקח בחשבון.
אור הוא חומר ללא מסה ובכל זאת הוא מעצב משמעותי בחלל, הוא מקבץ סביבו את עין המתבונן, את השוהים בחלל ואת האורחים המשתתפים. האור גם מוסיף אוירה של טקס וחגיגה. האור הוא כמו איזה קסם, אין בו כלום ויש בו הכל.
אז מה בכל זאת יש בו? יש לידו את החושך, יש את הקונטרסט בינהם, את הצללים ואת איזורי הביניים שבין האור לחושך. כל אלו הם הכלים שיש לאור להציע למעצב.
אז עכשיו שצבע הוא כבר לא רק העזה, הוא פשוט כאן ואיתנו, הקהל כבר הורגל, 'פראיירית' מי שלא משתמשת 🙂 הנה עוד כמה דוגמאות מלאות השראה כדי שנבין לגמרי שהויטראז' הוליד את החשיבה שמקור האור עם חומר שקוף וצבעוני נותנים את אפקט ה-WOW.
אז עכשיו שצבע הוא כבר לא רק העזה, הוא פשוט כאן ואיתנו, הקהל כבר הורגל… 'פראיירית' מי שלא משתמשת.
הנה עוד כמה דוגמאות מלאות השראה כדי שנבין לגמרי שהויטראז' הוליד את החשיבה שמקור האור עם חומר שקוף וצבעוני נותנים את אפקט ה-WOW.
מובייל צבעוני
האדריכלית Ines Esnal עשתה זאת בפשטות ראויה להערכה עד שהיא מעלה חיוך 🙂 המיצג שנראה כאן מותקן בבית מגורים פרטי בטריבקה שניו-יורק. הוא משלב צורות גאומטריות מפרספקס צבעוני המדמות 'מובייל'.
והוא נתלה בפתח פער בתקרה המוסיף לו את מימד האור ויוצר את התוצאה המדהימה הזו.
מלך הויטראז'
דניאל בורן האמן הצרפתי – הוא ללא ספק האמן המודרני שהצליח לקחת את הויטראז' למקום הכי עכשווי. הוא יוצר מיצגים המשלבים חומר שקוף, צורות וצבע ומשתמש בתאורה הטבעית המגיעה מהחוץ.
הוא משלב תפיסה מרחבית ומשתמש בחלל כדי ליצור מייצגים וירטוהוזים אותם הוא מציג בתערוכות ובחללים מסחריים פעילים.
פרגולה, קירות ומלון פאר – לה בריסטול פריז מעוצב בצבעוניות מחזירה אור תוססת.
כמו משחק ילדים – קירות מוזיאון MAMCS בשטרסבורג חופו בארכיטקטורה המודרנית העכשווית והצבעונית. (רק לנו זה הזכיר את ריבועי המגנטים של המשחק האהוב על הילדים?)
מיצג המשלב מימד נוסף של מראות במרכז הבלטי בגייטסהד.
הגלריה בבוטולמי, ניו יורק
דניאל בורן הוא ללא ספק בולט ביותר אך כמובן שקיימים אמנים ומיצגים רבים ומגוונים ברחבי העולם.
הנה עוד טעימה קטנה.
פארק ויטראז'
לוחות גדולים וצלולים הממוקמים באופן המתקשר עם אור טבעי ומלאכותי כאחד בלב מונטריאל שבקדנה. החלקים המלבניים מקרינים על החלל שמסביב משחקי אור וצל מרהיבים.
ילדות צבעונית בסין
גן ילדים שלם מעוצב מ-438 חתיכות של זכוכית צבעונית בדלתות, בחלונות, ובגרמי מדרגות. מטרתם היא לעורר את היצירתיות האינסופית של ילדים.
חלונות צבע מרהיבים
אב טיפוס ל'תוהו ובוהו'
ובחזרה לסוכה – שלנו!
אז עכשיו כשאנחנו מוטענות באנרגיה צבעונית, אולי עד שנה הבאה נכין לנו ממש ויטראז' מסורתי אומנותי כזה שיהפוך את הסוכה שלנו לגלריה.
ובינתיים, כמה קל לנסר צורות גאומטריות פשוטות ובמקום החור שנוצר להתקין פרספקס או שקף עבה צבעוני. כל הקטע זה להפעיל כאן את היכולות שלנו כמעצבות ולתכנן נכון את העיצוב ביחס לחלל הסוכה. מה שבטוח זה שהסוכה הנמצאת בחוץ מאפשרת לנו את מימד האור, וזה שהיא זמנית – רק לשבוע מאפשר לנו גם מעט 'ספייס' של ניסוי ותהיה.
שתפו את כולנו:)
איבדנו את הסבלנות
ויטראז' (Stained Glass), או בשמו המדויק יותר ויטראי, הוא צירוף של זכוכיות שונות וחיבורן באמצעות חומר אחר, כמו נחושת, עופרת, בטון וכדומה. העיבוד שלהן יוצר לוח אחד שלם. בשיטת הויטראז' מחברים זכוכיות צבעוניות לחלון שלם, צבעוני ומרהיב ויש אמני ויטראז' שיוצרים חלונות ויטראז' עם ציורים של ממש.
שרה אייזנברג says
האתר פשוט מטורף לשזוף עינים ולא לגמור, חתיכת השראה, אפשר להסתכל על כל תמונה, לנתח ולנסות להבין מה עומד מאחורי כל עיצוב. תודה מרים ומאירה על השיתוף, זה היה מרתק, נותן לי להבין שיש עולם ענק, ואין לנו השגה בו, מה רבו מעשיך ה'